Politici a priatelia sa v Brne rozlúčili s disidentom Jaroslavom Šabatom

24.06.2012 Celý región

Brno 23. júna (TASR) - Smútoční hostia zaplnili dnes pred poludním takmer celé hľadisko Činohernej scény Mestského divadla Brno, aby sa rozlúčili so zosnulým Jaroslavom Šabatom - disidentom, hovorcom Charty 77, politikom, filozofom, psychológom, politológom a po roku 1989 aj ministrom českej vlády. Informoval o tom český spravodajský portál www.novinky.cz.

Šabata zomrel po ťažkej chorobe v Brne 14. júna vo veku 84 rokov.

Do kondolenčnej listiny v hale divadla sa zapísali napríklad bývalá podpredsedníčka Ústavného súdu Eliška Wagnerová, členovia ČSSD - niekdajší premiér a európsky komisár Vladimír Špidla, senátor Jiří Dienstbier, bývalý minister vnútra František Bublan či spisovateľ a politik Milan Uhde.

Prišli aj ďalší politici, priatelia a známi. Medzi nimi divadelníci a signatári Charty 77 Nika Brettschneiderová a Ludvík Kavín, herec a režisér Břetislav Rychlík, novinár Petr Uhl a ďalšie osobnosti.

Pred Šabatovým portrétom a množstvom vencov prehovoril podpredseda ČSSD a Poslaneckej snemovne Lubomír Zaorálek. "Jardovi záležalo možno viac na myšlienkach než na slove," povedal o svojom priateľovi. Dodal, že Šabata do poslednej chvíle čítal komentáre v novinách, strhávala ho presná myšlienka. Nebol to žiadny rojko, vedel, že sa treba vracať k faktu.

Zaorálek citoval aj jednu zo Šabatových myšlienok: "...Pravda je svetlo, bez ktorého nemôžeme pozerať do tváre tomu desivému, čím dejiny vo svojom politickom chode sú". Na záver pripomenul Šabatov návrh, aby sa budúcim českým prezidentom stal Dienstbier.

Za nemeckých priateľov prehovoril Gert Weisskirchen, člen nemeckej sociálnej demokracie. "Šabata sa nebál tých, ktorí si nás chcú podmaniť, prejavil odvahu, keď sa malo bojovať," vyhlásil.

Zdroj: novinky.cz
 
 
 
 
 

Vyberte región